Generelt er det regler i Plan- og Bygningsloven som gjelder, dog med noen modifikasjoner. En kommune sier at om anlegget monteres på tak vil tiltaket ikke være søknadspliktig, gitt at følgende:
- Anlegget er plassert på et tak.
- Fasadens karakter ikke endres vesentlig (tak er en del av fasaden).
- Solcellepanelet installeres i tilknytning til én boenhet eller branncelle.
- Solenergisystemet ikke kommer i konflikt med bestemmelser eller intensjon i reguleringsplan/arealplan.
- Det må inneha gode visuelle kvaliteter, både i seg selv og i forhold til omkringliggende bebyggelse.
- Er ikke-reflekterende (gjelder kystsonen/ved vassdrag).
- Minst 4 meter fra nabogrense.
- Kun til eget bruk.
For å ivareta brannforskrifter er det egne regler om du har planer om at anlegget skal monteres på bygårder eller fritidsleiligheter med flere boenheter. Vi ser også av reglene over at om du tenker at du skal sende overskuddstrøm tilbake til nettet vil reglene være langt strengere og tiltaket er søknadspliktig.
Et eventuelt fritak for søknadsplikt krever at anlegget ikke kommer i konflikt med bestemmelser i kommunens arealplan eller reguleringsplan for området. Det vil også bli gjort egne vurderinger på hytta har eksponering mot sjø og ligger innenfor 100m sonen. I enkelte områder for fritidsbebyggelse kan det være spesielle krav om materialbruk på tak i reguleringsplanen. I andre tilfeller er det åpnet for flere typer taktekking, men stilt krav om ikke-reflekterende takflate. Dersom solcelleanlegg er i strid med noen av bestemmelsene i reguleringsplanen, må man søke om dispensasjon.
Oppsummert:
Ifølge Plan- og Bygningsloven er etablering av solcelleanlegg på hytter ikke søknadspliktig. Derimot har hver enkelt kommune sin reguleringsplan som kan inneholde særskilte regler for bruk av taktekking. Da kan du søke om fritak fra reguleringsplanen. Vår anbefaling er at du kontakter din kommune før du setter i gang.